Ciągi Nieskończone
zabkla: Oblicz granice ciagu o wyrazie ogolnym :
Un = n(√2n2+1)−(√2n2−1)
(Obydwie rzeczy są pod całkowitym pierwiastkiem, włącznie z jedynkami.)
powinno wyjść 1/2√2, ale nie mam pojęcia jak do tego dochodzi.
po spróbowaniu przemnożenia całej strony przez "(√2n2+1)+(√2n2−1) / (√2n2+1)+(√2n2−1)" ,
wychodzi mi " n • 2/(√2n2+1)+(√2n2−1) " a w następstwie nie wiem co robić, ani czy była to
dobra
droga myślowa.
Proszę o pomoc
23 lis 20:44
ICSP: | | 2n | | 2 | |
= |
| = |
| → |
| | √2n2 + 1 + √2n2 − 1 | | √2 + 1/n2 + √2 − 1/n2 | |
| | 2 | | 1 | | √2 | |
→ |
| = |
| = |
| |
| | √2 + 0 + √2 + 0 | | √2 | | 2 | |
23 lis 20:48
zabkla: ooooo super dziękuję, dopiero teraz zauwazylem w jaki sposob dzieli się "n" pod pierwiastkiem
23 lis 20:56