Dwunastometrowy maszt zgiął sie w 13 wysokosci od ziemi.
− Czy uszkodzony koniec masztu dosiegnie budynku stojącego na linii upadku masztu w odległosci
7 metrów od jego podstawy ?
−W odleglosci pol metra od masztu rośnie dzewko owocowe wysokości 1,5m. CZY łamiący SIE MASZT
MOZE JE USZKODZIC ?
[ten zielony trojkat to jest podpowiedz ze trzeba go obliczyc i drzewka na rysunku nie ma
,troche pokićkane
dorysowałem przerywanymi liniami tor spadku maszt i ten trojkat ]
x2=82−42=64−16=48⇒x=√48≈6,93
x4=x−0,5y
6,934=6,43y
y=......