z tw sin i cos
zadanko: Oblicz cosinusy kątów trójkąta, którego wysokości mają długości 2, 3 i 4.
| | 11 | | 29 | | 43 | |
odp to − |
| , |
| , |
| |
| | 24 | | 36 | | 48 | |
23 lis 17:57
6latek:

a=2
b=3
c=4
Twierdzenie cosinusow :
Napisz jak brzmi i w ksiazce zobacz wzory .
23 lis 18:04
a7: @6latek to wysokości , anie boki są równe a, b, c
23 lis 18:07
6latek: Przepraszam .Zle przeczytalem
23 lis 18:09
ICSP:

| | 1 | | 2 | |
wartości |
| x i |
| zostały wyznaczone z porównania pola trójkąta. |
| | 2 | | 3 | |
Twierdzenie cosinusów pozwoli na wyliczenie odpowiednich cosinusów.
23 lis 18:10
6latek:
24 lis 14:17
6latek: | | 2 | |
Prosze o pokaznie rozwiazania jak zostaly wyliczone wartosci 0,5x i |
| x. |
| | 3 | |
Znalazlem takie zadanie gdzie dane sa 3 wysokosci i nalezy znalezc podstawowe elementy trojkata
tzn boki i kąty
wiec stad moglbym policzyc cosinusy kątow . Powiem szczerze masakra .
24 lis 14:27
Eta:
| | 2*a | | 3*b | | 4*c | |
P= |
| = |
| = |
| ⇒2a=3b=4c |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
z tw. cosinusów
| | | | 27c2+16c2 | | 43 | |
cosα= |
| = |
| = |
| |
| | | | 48c2 | | 48 | |
..................
24 lis 14:38
6latek: Bardzo dziekuje

W takim razie mam za madra ksiazke bo autor korzysta tam z ciągu Toporowa .
24 lis 15:24