Rozwiąż równanie zwrotne piątego stopnia.
Werve: Rozwiąż równanie zwrotne piątego stopnia.
x5 + 4x4 − 5x3 − 5x2 +4x + 1 = 0
23 lis 17:50
ICSP: x
5 − x
3 − 4x
3 + 4x + 4x
4 − 4x
2 − x
2 + 1 = 0
x
3(x
2 − 1) − 4x(x
2 − 1) + 4x
2(x
2 − 1) − 1(x
2 − 1) = 0
(x
2 − 1)(x
3 + 4x
2 − 4x − 1) = 0
(x
2 − 1)[x
3 − 1 + 4x
2 − 4x] = 0
(x
2 − 1)[(x−1)(x
2 + x + 1) + 4x(x−1)] = 0
(x
2 − 1)(x−1)(x
2 + 5x + 1) = 0
| | −5 ± √21 | |
x = 1 v x = −1 v x = |
| |
| | 2 | |
23 lis 17:55
Werve: To jest jedyny sposób?
23 lis 18:15
chichi: A można i szukać rozwiązań spośród dzielników wyrazu wolnego i jechać Hornerem, jak w 1 liceum,
ale to nie co dłuższy sposób
23 lis 18:17
Werve: Właśnie chodzi mi o coś takiego jak w 1 liceum bo jestem ciekawy jak to rozwiązać
23 lis 18:24
ABC:
Zapewne miał to rozwiązać według ogólnej teorii równań zwrotnych , czyli:
1)każde równanie stopnia nieparzystego zwrotne ma pierwiastek −1 , dzielimy np. tabelką
Hornera,
otrzymujemy równanie zwrotne stopnia parzystego:
x
4+3x
3−8x
2+3x+1=0 , widzimy że 0 nie jest pierwiastkiem, dzielimy przez x
2
| | 1 | | 1 | |
podstawiamy t=x+ |
| , wtedy t2−2=x2+ |
| |
| | x | | x2 | |
t
2−2+3t−8=0 , t
2+3t−10=0 (t−2)(t+5)=0 , t=2 lub t=−5
| | 1 | |
x+ |
| =2 , tu jedyne rozwiązanie x=1 bo ekstremum |
| | x | |
| | 1 | |
x+ |
| =−5 , tu x2+5x+1=0 i dalej jak u poprzednika |
| | x | |
23 lis 18:26
Werve: Pytanie jedno jak Pan przeszdł do postaci o stopniu parzystym?
23 lis 21:24
ABC: "każde równanie stopnia nieparzystego zwrotne ma pierwiastek −1 , dzielimy np. tabelką
Hornera,
otrzymujemy równanie zwrotne stopnia parzystego"
23 lis 21:32
Werve: Dziękuję za pomoc, zrozumiałem to i zrobiłem
23 lis 22:41