przekształcanie wykresów
Guga: Pomocy plz.Wykres funkcji f(x) =3x – 1, x ∈𝑅 przekształcono przez: a)symetrię względem osi
OX, b)symetrię względem osi OY, c)symetrię względem punktu (0, 0). Podaj wzory funkcji, które
otrzymano w każdym przypadku.
23 lis 15:57
Jerzy:

a) g(x) = −3
x + 1 (zielony)
b) h(x) = 3
−x − 1 (niebieski)
c) z(x) = −3
−x + 1 (fioletowy)
23 lis 16:02
Guga: Czy możesz pokazać jak to policzyłeś w c za pomocą −f(−x)?
23 lis 16:05
Jerzy:
Zielony to oczywiście 3x − 1
c) TAK
23 lis 16:11
Jerzy:
Trochę zagmatwałem,ale nie mogę poprawić z telefonu
23 lis 16:14
Jerzy:
Ale podane wzory są poprawne.
23 lis 16:26
janek191:

y = 3
x − 1 x∊ℛ
a) Symetria względem osi OX
x' = x
y' = − y ⇒ y = − y'
więc mamy
− y' = 3
x' − 1
y' = − 3
x + 1
Po opuszczeniu primów
Odp. y = − 3
x + 1
================
b) Symetria względem osi OY
x' = − x ⇒ x = − x'
y ' = y
więc mamy
y' = 3
− x' −1
Odp. y = 3
−x − 1
==============
c) y = 3
x − 1
x' = − x
y' = − y
− y' = 3
−x' − 1
y' = − 3
−x' + 1
Odp. y = − 3
−x + 1 − fioletowy
================
23 lis 17:04
6latek: Dobry wieczór

Odpocznij trochę , nie szalej tak
23 lis 17:07
janek191:
Właśnie odpoczywam. Od 14.30 do 16.00 pomagałem bratu wozić trociny.
Ma centralne na trociny.
Pozdrawiam
23 lis 17:11
6latek: Zrobiles dobry uczynek

Zreszta w Twoich stronach jest duzo drzewa wiec mozna sobie pozwolic na trociny .
Rowniez pozdrawiam .
Widze ze jestes zdrowy . Moja ciocia ma tego covida ale juz dochodzi do siebie . Trzymaj sie
zdrowo .
23 lis 17:15