z tw sin i cos
zadanko: Dwa okręgi mają wspólny odcinek w punkcie O. Z punktu A leżącego na większym z tych okręgów
poprowadzono półproste styczne do mniejszego okręgu w punktach B i C. promień mniejszego
okręgu jest równy 8 , a AB=AC=15. Oblicz długość przekątnych i miary kątów czworokąta ABOC.
Przekątna AO ma 17, nie mogę wykorzystując twierdzeń obliczyć drugiej przekątnej (w inny sposób
mogę). Kąty ABO i ACO mają 90 stopni
23 lis 15:45
Eta:

Czworokąt ABOC jest deltoidem ( o prostopadłych przekątnych)
|BC|=2x=...............
23 lis 16:01
zadanko: Dziękuję
23 lis 17:38