Rozwiąż zadania z równań wielomianowych.
Celineczka12: Liczba −2 nie jest rozwiązaniem równania
A. x4−x3−6x2=0
B. (x2+4x+4)(7+x)=0
C. x4+4x2=0
D. (x2+5x+8)(2+x)=0
Wyznacz punkty wspólne wielomianu u(x)=2/3x4−8/3x3−8x2 i osi układu współrzędnych.
Rozwiąż równanie x2−4/x−2=x+2
23 lis 13:57
ite:
1/ Najprostszym sposobem jest podstawienie liczby (−2) do podanych równań.
2/ Punkty leżące na osi OX mają drugą współrzędna równą 0, a leżące na osi OY mają pierwszą
współrzędna równą 0.
23 lis 14:10
ite:
3/ Zacznij od wyznaczenia dziedziny.
23 lis 14:11
janek191:
z.1
A. x
2*(x
2 − x − 6) = 0
B. (x + 2)
2*(7 + x) = 0
C. x
2*(x
2 +4) = 0 Odp. C
z.2
| | 2 | | 8 | | 2 | |
U(x) = |
| x4 − |
| x3 − 8 x2 = |
| x2*( x2 − 4 x −12 ) = 0 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
x = 0 lub x
2 − 4 x − 12 = 0
Δ = 16 − 4*1*(−12) = 64
| | 4 − 8 | |
x = |
| = −2 lub x = 6 |
| | 2 | |
Punkty wspólne z osią OX:
A = ( −2,0) B= ( 0, 0) C = ( 6, 0)
U(0) = 0 Punkt wspólny z osią OY : B = ( 0, 0)
23 lis 16:40