Niech 𝑋~𝑁(μ, 4). Dla jakich 𝜇 będzie 𝑃(𝑋 > 6) = 0,6?
Bart: Ja mam tylko pytanie czy dla drugiego przykładu poprawną odpowiedzią jest jedna wartość 𝜇 ?
Treść polecenia brzmi "dla jakich" co mnie trochę zastanowiło czy aby na pewno dobrze myślę.
Niech 𝑋~𝑁(μ, 4). Jakie powinno być 𝜇, by 𝑃(𝑋 > 6) = 0,2? A dla jakich 𝜇 będzie 𝑃(𝑋 > 6)
= 0,6?
U=(X−m)/σ, m=μ
Dla P(X > 6) = 0,2
X>6→U>(6−μ )/4
P(X>6)=P(U>(6−μ)/4)=1−Φ((6−μ)/4)=0,2
1−Φ((6−μ)/4)=0,2
Φ((6−μ)/4)=0,8
(6−μ)/4= 0,7881
μ= −2,8476
Dla P(X > 6) = 0,6
P(X>6)=P(U>(6−μ)/4)=1−Φ((6−μ)/4)=0,6
1−Φ((6−μ)/4)=0,6
Φ((6−μ)/4)=0,4
(6−μ)/4=0,6554
μ= −3,3784
23 lis 12:01