.
Karola: Rozwiąż równanie. Zapisz dla jakich x nie ma ono sensu liczbowego.
A)5x−3/x=15x+1/3x−1
B)x−3/x+2=−x+1
C) x/x+2=3/x−2
D)x/2=x2−x+6/2x
E)x/x+2=3/x−2
F) x−3/x−1 = x+2/x−3
23 lis 11:23
23 lis 11:25
6latek: Pewnie kartkowka
D=R\{2 ,−2}
Korzystam z wlasnosci proporcji
x(x−2)=3(x+2)
x
2−2x=3x+6
x
2−2x−3x−6=0
x
2−5x−6=0
Teraz mozesz skorzystac z e wzorow Viete:a lub liczyc delte (co zrobie
Δ=49 stad
√49=7
Mozna tez zrobic tak
1)sprowadzic do wspolnego mianownika (tutaj x
2−4)
2) PPrzyrownac do zera i uporzadkowac
3) Przyrownac licznik do zera (bo wartosc wyrazenia =0 wtedy gdy licznik=0 )
23 lis 11:58
Karola: Dziękuję 6latek
23 lis 12:28
Karola: A pomoże mi ktoś resztę?
23 lis 12:28
Jerzy:
Można też bez delty: x2 − 5x − 6 = 0 ⇔ x2 − 6x + x − 6 = 0 ⇔ x(x + 1) − 6(x + 1) = 0
⇔ (x + 1)(x − 6) = 0 ⇔ x = −1 lub x = 6
23 lis 12:31
Majka: A ktoś umie A,B,D,E,F?:(
23 lis 13:46
Majka: Bo też to mam co Karola
23 lis 13:46
Kib: W
a)1
b)10
d)8
e)6
f)6
23 lis 15:27
Jerzy:
Przecież schemat jest ten sam, więc gdzie macie problem ?
23 lis 15:32
Karola: Cięzko to zrozumieć
23 lis 15:56