matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pole trójkąta..
Miśka:
Pole trójkąta równoramiennego jest równe 18
√
6
, a stosunek podstawy do ramienia trójkąta jest równy 2:5. Wyznacz wszystkie wysokości trójkąta. Proszę o pomoc
1 mar 17:06
Godzio:
h
2
+ x
2
= (5x)
2
h
2
= 25x
2
− x
2
h
2
= 24x
2
h = 2
√
6
x
2
√
6
x * 2x
P =
= 18
√
6
2
x = ...
h
1
*5x
= 18
√
6
2
h = 2
√
6
x = ... h
1
= ... dokoncz
1 mar 17:17