l zespolone
maja: rozwiaz rownanie
4Z
4−2Z
3+4Z
2−3Z+2= 0
| | 1−i | |
wiedzac ze jego dwa pierwiastki to Z1=U{{1+i}{2} Z2= |
| |
| | 2 | |
co mi daje ze znam te pierwiastki jak moge to wykorzystac ? to na liczbach zespolonych
rownanie, ale nie pamietam nawet jak przy zwyklych rownaniach sie to liczylo
23 lis 09:15
Mariusz:
Oblicz sumę i iloczyn podanych pierwiastków
| | 1 | |
z2−z+ |
| jest czynnikiem tego wielomianu występującego po lewej stronie równania |
| | 2 | |
Dzielisz więc wielomian
4z
4−2z
3+4z
2−3z+2 przez 2z
2−2z+1
23 lis 09:24
ICSP: | | 1 | | i | | 1 | | i | |
2(z − z1)(z − z2) = 2(z − |
| − |
| )(z − |
| + |
| ) = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | i | | 1 | | 1 | |
= 2(z − |
| )2 − 2( |
| )2 = 2z2 − 2z + |
| + |
| = 2z2 − 2z + 1 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
i już wiem do czego grupować:
4z
4 − 2z
3 + 4z
2 − 3z + 2 = 4z
4 − 4z
3 + 2z
2 + 2z
3 − 2z
2 + z + 4z
2 − 4z + 2 =
= 2z
2(2z
2− 2z + 1) + z(2z
2 − z + 1) + 2(2z
2 − z + 1) =
= (2z
2 + z + 2)(2z
2 − 2z + 1)
23 lis 09:26
maja: ICSP a mozesz mi jeszcze wytlumaczyc skad ta 2 w pierwszej linijce, czemu to sie tak zapiisuje
23 lis 09:28
maja: Mariuszu, dziekuje za pomoc, suma iloczyn okey ogarniam, ale potem co sie dzieje dalej w twoim
rozwiazaniu
23 lis 09:30
ICSP: możesz bez dwójki ale wtedy będziesz miała ułamki.
Dużo łatwiej działa się na liczbach całkowitych niż na wymiernych.
23 lis 09:31
maja: a czemu w tym rozwiazan caly czas mnozy sie (Z−Z1)(Z−Z2) moze to oczywiste ale nie moge wpasc
o co tu chodzi dlaczego tak
23 lis 09:33
ICSP: skoro wielomian w(z) ma pierwiastki z1 i z2 to jest on podzielny przez wielomian:
g(z) = (z − z1)(z − z2)
Najpierw wyznacza się wielomian g a następnie wykonuje dzielenie (w moim wypadku jest to
grupowanie)
23 lis 09:37
piotr: (Z−Z
1)(Z−Z
2) = Z
2−Z+1/2
dzieląc wielomian 4Z4−2Z3+4Z2−3Z+2 przez Z
2−Z+1/2
otrzymujemy:
2(2 Z
2 + Z + 2)
i dalej:
2(2 Z
2 + Z + 2)=0
Δ=1−16=−15
23 lis 09:42
Mariusz:
"Mariuszu, dziekuje za pomoc, suma iloczyn okey ogarniam, ale potem co sie dzieje dalej w twoim
rozwiazaniu"
| | b | | c | |
Maju z wzorów Vieta wiesz że z1+z2=− |
| oraz z1z2= |
| |
| | a | | a | |
i możesz łatwo bez mnożenia dostać wielomian g jak go nazwał ICSP
Następnie dzielisz wielomian występujący w równaniu przez wielomian g
23 lis 09:55
maja: oki, dziekuje bardzo za pomoc, rozumiem, a Piotr pierwiastek z delty czyli √−15 to nie bedzie
{√15i,−√15i}, jak to sie robi bo wtedy wyszlyby mi 4 rozwiazania
23 lis 10:00
maja: dobra cztery, ale po dwa takie same
23 lis 10:01