23 lis 03:03
kerajs:
5)
6)
7
3+6
3+6
3+7*6*6*3!
23 lis 07:07
getin:
Zad. 6
Niech R1 oznacza liczbę która ma resztę 1 z dzielenia przez 3
R2 to liczba z resztą 2 z dzielenia przez 3
R0 to liczba podzielna przez 3
R0 = {3, 6, 9, 12, 15, 18} − 6 liczb
R1 = {1, 4, 7, 10, 13, 16, 19} − 7 liczb
R2 = {2, 5, 8, 11, 14, 17} − 6 liczb
Aby suma trzech liczb była podzielna przez 3, to musimy wylosować:
a) {R0, R0, R0}
b) {R1, R1, R1}
c) {R2, R2, R2}
d) {R0, R1, R2}
e) {R0, R2, R1}
f) {R1, R0, R2}
g) {R1, R2, R0}
h) {R2, R0, R1}
i) {R2, R1, R0}
Po prostu wystarczy że suma reszt z dzielenia przez 3 wszystkich 3 liczb musi być podzielna
przez 3
Liczbę R0 można wybrać na 6 sposobów
R1 na 7 możliwości
R2 na 6 sposobów
6*6*6 + 7*7*7 + 6*6*6 + 6*7*6 + 6*6*7 + 7*6*6 + 7*6*6 + 6*6*7 + 6*7*6 = 2287
23 lis 08:00
ZimnoMI: A mógłbym prosić o wyjaśnienie odpowiedzi w 5 zadaniu?
23 lis 11:20