Zbadaj zbieżność szeregu
cojestkurdenocjestkurde: Zbadaj zbieżność
22 lis 23:17
cojestkurdenocjestkurde: używam lim (tg x / x) −−> 1 (dla n−−> niesk)
x = pi / 4n
szereg dla x sprawdzam lambertem, wychodzi 1/4 <1 ciąg zbieżny
zatem oba tg x jak i x są zbieżne
właściwa droga?
22 lis 23:19
luui:
| | π | | π | |
an = tg( |
| ) , bn = |
| |
| | 4n | | 4n | |
∑b
n =
∞
więc ∑a
n =
∞
23 lis 01:17
cojestkurdenocjestkurde: a no ta pi / 4n to nic innego jak pi/4 * 1/n a to przecez szereg harmoniczny. tylko nie wiem
czemu z alemberta wyszlo, ze zbiezny. powinno wyjsc tak samo jak dirichlet
23 lis 11:26
23 lis 11:52