matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Układ równań liczb zespolonych i możliwość zastosowania twierdzenia Cramera
Shizzer:
Mam taki układ równań:
⎧
(6 + 1)w − 7 + 2i = 0
⎩
5iz + (1 − 3i)w = 3 + 1
Czy mogę przekształcić ten układ równań do takiej postaci:
⎧
(6 + 1)w = 7 − 2i
⎩
5iz + (1 − 3i)w = 3 + 1
i zastosować twierdzenie Cramera? Czy wówczas wyznacznik główny wyglądałby w ten sposób?
⎧
6 + i 0
W =
⎩
5i 1 − 3i
Przepraszam za brak estetyki, ale nie wiem jak tutaj mogę utworzyć dobrze wyglądający wyznacznik
22 lis 22:10
ICSP:
przecież z pierwszego możesz wyznaczyć w: 7w = 7 − 2i
2
w = 1 −
i
7
podstawiasz do drugiego i doliczasz z.
22 lis 22:15
Shizzer:
Zamiast (6 + 1)w powinno być (6 + i)w − pomyliłem się.
23 lis 00:16
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick