relacja
salamandra: c) Relacja na zbiorze punktów na płaszczyźnie zdefiniowana jako (x1, y1)R(x2, y2) ⇔
√x1+y1 = √x2+y2
[(x1,y1)] = {∃x2, y2: √x2+y2=√x1+y1}.
dobrze?
22 lis 18:56
Maciess: Mnie taki zapis zbioru to nie przekonuje. Czym są elementy tego zbioru?
22 lis 19:09
salamandra: Promieniami okręgu o środku (x1, y1) i (x2, y2)?
22 lis 19:12
salamandra: Chociaż bzdurę powiedziałem− cofam to
22 lis 19:13
Maciess: Co to za okrąg co ma dwa środki XD
Chodzi mi o to, ze zapisales to tak, że nie wiemy czym są elementy tej klasy abstrakcji.
22 lis 19:16
Maciess: Weźmy sobie punkt z R2. Dajmy (1,4)
Wtedy [(1,4)]={ to takie pary uporządkowane należące do R2 że suma pierwszej i drugiej
współrzednej to 5}
22 lis 19:22
salamandra: No to nie wiem− może [(x1, y1)]= {(x,y): √x+y= √x1+y1}?
22 lis 19:24
Maciess: No i ekstra. Martwi mnie co sie dzieje, gdy suma jest ujemna.
22 lis 19:33
salamandra: No tak− to w środku jesCze dać założenie, że √x+y ≥ 0?
22 lis 19:38