Trygonometria
zmartwionyuczeń: https://zadania.info/d1012/1221830
Cześć! Mógłby mi ktoś wytłumaczyć, dlaczego w II sposobie przy pierwszym przekształceniu
podniesiona została jedyna trygonometryczna do kwadratu?
Jak komuś nie chce się wchodzić, to zrobili tam coś takiego:
1 + cos
22α = (sin
2α + cos
2α)
2 + (cos
2α − sin
2α)
2
Jakim nieznane mi prawo odpowiada za pojawienie się tego kwadratu pokolorowanego na czerwono?
22 lis 16:04
janek191:
sin2α + cos2α = 1
a 1 = 12
22 lis 16:10
ABC:
tak sobie zrobili , bo mieli pokazać taką tezę
prawo jest takie że jeden podniesione do dowolnej potęgi daje jeden , mogli sobie zamiast 2
napisać π ale to by im zbytnio nie pomogło
22 lis 16:10
22 lis 16:16
zmartwionyuczeń: A czy to sztucznie nie rozmnaża nam rozwiązań?
1 = (sin
2α + cos
2α)
2 = sin
2α − 2sinαcosα + cos
2α
teraz zwijam sin
2α + cos
2α do 1 i wychodzi
1 = 1 − 2sinαcosα

Czy to legalne?
22 lis 17:45
zmartwionyuczeń: Ja już chyba jestem zmęczony XD
Tam nie będzie sin2α + cos2α, tylko sin4α + cos4α
Nieważnee
22 lis 17:50
ABC:
ale tu nie masz polecenia rozwiązywać , może to rozmnażać rozwiązania owszem
22 lis 17:52
ABC:
masz równanie x=1 ma jedno rozwiązanie x=1
podnosisz stronami do kwadratu x2=1 ma już dwa rozwiązania x=−1 i x=1
przy takich rzeczach istotnie trzeba uważać
22 lis 17:53
zmartwionyuczeń: To już było abstrahując od tamtego zadania. Tak przy robieniu czegoś innego nagle mnie to
uderzyło
22 lis 17:55