oblicz granice ciągu
elementneutralny:
lim (3n+4*4n)1n+2
n−>∞
rzecz jasna chodzi o pierwiastek z n+2, ale chyba nie da się takich tu zapisać, dlatego
przedstawiłem w postaci potęgi
Trzeba tu użyć tw. o trzech ciągach.
Z ciągiem ograniczającym z góry nie miałem problemu, (4n+4*4n)1n zmierza do 4
ale za ten dolny obrałem (4*4n)12n a ten już zmierza do 2
22 lis 13:18
ICSP: (4n)1n+2
22 lis 13:28
elementneutralny: @ICSP
I co dalej z tym? Wiemy, że (4n)1n = 4, ale dla (4n)1n+2 już nie możemy
tak swobodnie przypisywać tej wartości, coś trzeba rozwinąć, wykazać?
22 lis 13:37
elementneutralny: czy wystarczy napisać (4n)1n+2 = 4nn+2, a ułamek w potędze zmierza do 1,
zatem 41 = 4
?
22 lis 13:39
22 lis 13:41
elementneutralny: @ICSP
Dziękuję.
A sposobem z obliczaniem granicy wyrażenia w potędze też chyba można to zrobić, prawda?
Pamiętam, że w granicach z liczbą eulera tego typu operacje to była podstawa.
22 lis 14:54