Montoniczność ciągu
tomek123098: Zbadaj montoniczność ciągu a
n = n
3 − n
| | an+1 | | n+2 | |
Podzieliłem |
| z czego otrzymałem |
| . |
| | an | | n−1 | |
Powinienem to teraz przyrównać do 1
Po przemnożeniu przez n − 1 (wiemy, że n jest liczbą naturalną), n po obu stronach
mi sie eliminują i otrzymuję 3 > 0
Jak z tego mam teraz odczytać monotoniczność ciągu?
22 lis 11:38
Jerzy:
Możesz pokazać obliczenia ?
22 lis 12:21
6latek: Wedlug mnie dzielenie mozna robic gdy wszystkir wyrazy ciagu beda dodatnie
tutaj dla n=1 an=0
Czy mysle poprawnie ?
22 lis 12:28
tomek123098: Moje obliczenia po kolei
| an+1 | | (n+1)3 − (n+1) | | n3 + 3n2 + 3n + 1 − n −1 | |
| = |
| = |
| = |
| an | | n3 − n | | n3 − n | |
| | n3 + 3n2 + 2n | | n2 +3n + 2 | | (n+1)(n+2) | |
= |
| = |
| = |
| = |
| | n3 − n | | n2 −1 | | (n−1)(n+1) | |
22 lis 12:48
ICSP: Kryterium które zawiera iloraz można stosować tylko dla ciągów o wyrazach dodatnich.
Twój się nie kwalifikuje.
Badaj różnicę.
22 lis 12:49
6latek: Dzięki ICSP .
22 lis 13:07
ABC:
ICSP normalnie nie do wytrzymania się zrobił

badaj różnicę , a może niech obetnie pierwszy
wyraz i będzie mógł swoje kryterium stosować
22 lis 13:14
ICSP: To monotoniczność nie granica.
Nie możesz ucinać skończonej liczby wyrazów.
22 lis 13:27
ABC: jeden mogę uciąć , uwzględnię go w podsumowaniu

, gdybym ucinał 20 byłoby już bardziej
uciążliwe
22 lis 13:30
Jerzy:
Możesz,bo drugi wyraz jest dodatni i jeśli od drugiego wyrazu ten ciąg jest rosnący,to cały
jest rosnący.
22 lis 13:39
6latek: No to teraz mamy problem .
Ciekawe co na to powie jego prowadzacy albo cwiczeniowiec ?
Dzien dobry
Jerzy
22 lis 13:45
Jerzy:
Witaj
22 lis 13:48