Wykaż
Kuba152:
Wykaż, że w dowolnym równoległościanie suma kwadratów długości przekątnych jest równa sumie
kwadratów długości krawędzi.
22 lis 09:31
kerajs: Niech równoległościan będzie rozpięty na wektorach a,b,c. Rozpisując wektory przekątnych:
p1=a+b+c
p2=−a+b+c
p3=a−b+c
p4=a+b−c
i licząc iloczyny skalarne:
p1*p1=|p1|2=|a|2+a*b+|b|2+a*c+b*c+|c|2
p2*p2=|p2|2=|a|2−a*b+|b|2−a*c+b*c+|c|2
p3*p3=|p3|2=|a|2−a*b+|b|2+a*c−b*c+|c|2
p4*p4=|p4|2=|a|2+a*b+|b|2−a*c−b*c+|c|2
wystarczy dodać powyższe równania aby otrzymać tezę.
22 lis 14:36
Kuba152: Dziękuję bardzo!
22 lis 15:29