granice
xyz: Witam, nie mogę sonie poradzić z tymi przykładami:
lim x−>0 (tgx−sinx)/sin3x
lim−>3 (arctg(3x−9))/x2−9
22 lis 00:15
ICSP: | tgx − sinx | | sinx(1 − cosx) | | (1−cosx)(1+cosx) | |
| = |
| = |
| |
| sin3x | | cosxsin3x | | cosx(1+cosx)sin3x | |
| arctg(3x−9) | | arctg(3x−9) | | 3 | | 1 | |
| = |
| * |
| → |
| |
| x2 − 9 | | 3x−9 | | x+3 | | 2 | |
22 lis 09:01
Mariusz:
ICSP
| | sinx(1−cosx) | | (1−cosx)(1+cosx) | |
Równość |
| = |
| |
| | cosxsin3x | | cosx(1+cos(x))sin3x | |
jest fałszywa
Wygląda na to jakbyś po rozszerzeniu ułamka chciał skrócić sinusy
i skróciłeś w liczniku ale nie w mianowniku
22 lis 10:54
ICSP: wystarczy zamienić sin3x na sin2x po znaku = i będzie dobrze.
22 lis 11:24
xyz: Mógłby ktoś dokładniej wytłumaczyć ten pierwszy przykład? Mianowicie chodzi mi o to, co się
dzieje po podstawiewniu sinx=1+cosx,
22 lis 12:00
Jerzy:
Tam nie ma podstawienia,tylko wyłączenie sinx przed nawias.
22 lis 12:02
H: Rozpisz tgx na sinx/cosx
22 lis 12:14
xyz: ale skąd się bierze to (1−cosx)(1+cosx)/cosx(1+cosx)sin3x, a poźniej to 1/cosx(1 + cosx)
22 lis 15:14
Jerzy:
To rozszerzenie ułamka,chociaż moim zdaniem nieuprawnione, bo wyrażenie 1 + cosx może być równe
0
22 lis 15:21
Mariusz:
Jerzy a co proponujesz w zamian bo można by
jeszcze zamienić na funkcje trygonometryczne połowy kąta
| tgx−sinx | | sinx(1−cosx) | | (1−cosx) | |
| = |
| = |
| |
| sin3x | | cosxsin3x | | cosxsin2x | |
| | 1−cosx | | 1 | | x2 | |
=( |
| )( |
| )( |
| ) |
| | x2 | | cosx | | sin2x | |
| | 1−cosx | |
I teraz widać że wystarczy obliczyć granicę limx→0 |
| |
| | x2 | |
Zastosujmy w liczniku jedynkę trygonometryczną i wzór na cosinus podwojonego kąta
| | 1−cosx | | | x | | x | | x | | x | | (cos2( |
| )+sin2( |
| ))−(cos2( |
| )−sin2( |
| )) | | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| |
limx→0 |
|
| |
| | x2 | x2 | |
| | 1−cosx | | | |
limx→0 |
| =limx→0 |
| |
| | x2 | | x2 | |
| | 1−cosx | | 2 | | | |
limx→0 |
| = |
| limx→0( |
| )2 |
| | x2 | | 4 | | | |
Jerzy a to rozwiązanie jest twoim zdaniem uprawnione ?
23 lis 07:52