wyznacz wszystkie wartości x
malutka: Wyznacz wszystkie wartości x, gdy x=a/IaI + b/IbI + c/IcI +abc/IabcI, oraz a,b,c są dowolnymi
różnymi od zera liczbami rzeczywistymi.
Bardzo prosze o pomoc!
1 mar 16:54
julka: też mam takie zadanie!Pomocy!
3 mar 22:04
Sabin:
Metodą na pracusia − wszystkich możliwości do rozpatrzenia jest 8
opcja nr 1: a > 0, b > 0, c > 0
wtedy x = 1 + 1 + 1 + 1 = 4
opcja nr 2: a > 0, b > 0, c < 0
wtedy x = 1 + 1 − 1 − 1 = 0
opcja nr 3: a > 0, b < 0, c > 0
wtedy x = 1 − 1 + 1 − 1 = 0
opcja nr 4: a < 0, b > 0, c > 0
wtedy x = −1 + 1 + 1 −1 = 0
opcja nr 5: a > 0, b < 0, c < 0
wtedy x = 1 − 1 − 1 + 1 = 0
opcja nr 6: a < 0, b > 0, c < 0
wtedy x = −1 + 1 − 1 + 1 = 0
opcja nr 7: a < 0, b < 0, c > 0
wtedy x = −1 − 1 + 1 + 1 = 0
opcja nr 8: a < 0, b < 0, c < 0
wtedy x = −1 − 1 − 1 − 1 = −4
Metoda na lenia polega na zauważeniu, jak zachowuje się |a|, |b|, |c| oraz |abc| w zależności
od tego ile mamy znaków dodatnich ile ujemnych i gdzie.
4 mar 01:38