udowodnij
Kuba152: Wykaż, że jeżeli liczba a nie dzieli się przez 5 to liczba a8 + 3 a4 − 4 jest podzielna przez
100.
Próbowałem zapisać to jako (a4 − 4)(a2 + 1)(a − 1)(a + 1) ale coś dalej mi nie wychodzi gdy
podstawiałem a=5k+1, itd
21 lis 21:23
ABC: z kongruencji by ci szybciej poszło
jak się nie dzieli przez 5 to masz 4 przypadki , przystaje do −2,−1, 1,2
ale z uwagi na parzyste potęgi wystarczy rozpatrzyć dwa przypadki np 1,2
21 lis 21:28
janek191:
a8 + 3 a4 − 4 =(a4 + 4)*(a4 − 1) = ( a4 + 4)*(a2 +1)*(a −1)*(a + 1)
21 lis 21:56
Kuba152: To zrobiłem ale jakoś nie wychodzi mi ten etap z podstawianiem 5k+1...
21 lis 21:58
Kuba152: Próbuję tą kongurencją ale jestem w tym nowy i mozolnie mi idzie
21 lis 21:59
ABC: tym twoim sposobem też idzie , musisz pokazać że za każdym razem dwa nawiasy dzielą się przez
5 i dwa dzielą się przez 2
21 lis 22:01