Ile kosztował kilogram jabłek
Mata: Pomóżcie,
Pani Helenka kupiła na giełdzie 100 kg jabłek po 2,04 zł za kilogram, a następnie sprzedała je
w swoim sklepie. Obliczyła, że jej zysk stanowi 15 % kwoty uzyskanej ze sprzedaży jabłek. W
jakiej cenie pani Helenka sprzedawała jabłka?
21 lis 17:03
ABC:
nie można ustalić takiej ceny bo grosz na części się nie dzieli
21 lis 17:09
6latek: Mozna .
Baksik i Gąsiorowski wlasnie sie na tym wzbogacili .Pamietasz ARTB?
21 lis 17:17
ABC:
pamiętam byłem wtedy młody i piękny
21 lis 17:21
Mata: To po ile te jabłka Młodzi i Piękni ?
21 lis 19:41
Mata:
Pomóżcie, bo wyniki są rozbieżne.
21 lis 19:43
janek191:
2,40 zł
21 lis 19:49
Mila:
x− zysk w zł na 1kg
2,04+x − nowa cena 1kg jabłek
x=0.15*(2,04+x)
x=0,306+0,15x
0,85x=0,306
x=0,36
2,04+0,36=2,40zł
21 lis 20:12
Mata: Dziękuję Janek i Mila

!
21 lis 20:17