wielomian
DAniel: Udowodnij, że jeżeli wielomian f(x)= ax3 +bx2 +cx +d o współczynnikach całkowitych przyjmuje
dla x=0 i x=1wartości nieparzyste, to równanie f(x)=0 nie ma pierwiastków całkowitych.
21 lis 16:17
ICSP: f(x) = a(x3 − x) + b(x2 − x) + x(a+b+c) + d
Skoro f(0) i f(1) są nieparzyste to
1o d jest nieparzyste
2o a+b+c jest parzyste
zatem bez względu na wybór liczby całkowitej x pierwsze trzy składniki będą parzyste a czwarty
będzie nieparzysty.
Suma liczby parzystej i nieparzystej nie może być równa 0.
21 lis 17:53
ABC:
eleganckie to jest , ale jak na szkołę średnią dla zwykłego ucznia a nie maniaka olimpijczyka
wysoce niedydaktyczne

jak mawiał PW :skąd mam wiedzieć że tak trzeba przekształcić ten wielomian?
21 lis 18:03