|BD| | |CE| | |AF| | ||||
sposób, że | = | = | =k, k>0. Oblicz pole trójkąta DEF | |||
|DC| | |EA| | |FB| |
|AF| | ||
1) | =k | |
|FB| |
|AF| | k*|FB| | k | |||
= | = | ⇔ | |||
|AB| | k*|FB|+|FB| | k+1 |
k | ||
|AF|= | *|AB| | |
k+1 |
CE| | |
=k | |
|AE| |
|AE| | |AE| | 1 | |||
= | = | ⇔ | |||
|AC| | |AE|+k*|AE| | k+1 |
1 | ||
|AE|= | *|AC| | |
k+1 |
CE | |k*|AE| | k | |||
= | = | ||||
|AC| | |AE|+k*|AE| | k+1 |
k | ||
|CE|= | *|AC| | |
k+1 |
|BD| | |
=k | |
|DC| |
|BD| | k*|CD| | k | |||
= | = | ||||
|BC| | k*|CD|+|CD| | k+1 |
k | ||
|BD|= | *|BC| | |
k+1 |
1 | ||
|CD|= | *|BC| | |
k+1 |
1 | ||
Pa= | |AF|*|AE|*sinα⇔ | |
2 |
1 | k | 1 | ||||
Pa= | * | *|AB|* | *|AC|*sinα⇔ | |||
2 | k+1 | k+1 |
k | ||
Pa= | *S | |
(k+1)2 |
1 | 1 | 1 | k | |||||
Pb= | *|FB|*|BD|*sinβ= | * | |AB|* | *|BC|*sinβ | ||||
2 | 2 | k+1 | k+1 |
k | ||
Pb= | *S | |
(k+1)2 |
1 | 1 | 1 | k | |||||
Pc= | *|CD|*|CE|= | * | *|BC|* | *|AC|*sinγ | ||||
2 | 2 | k+1 | k+1 |
k | ||
Pc= | *S | |
(k+1)2 |
3k | ||
P=S− | *S | |
(k+1)2 |
3k | ||
P=S*(1− | ) | |
(k+1)2 |
P1 | P2 | P3 | k | 3k | ||||||
= | = | = | to P1+P2+P3= | S | ||||||
S | S | S | k+1)2 | (k+1)2 |
3k | ||
P= S(1− | ) | |
(k+1)2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |