rozkład zmiennej losowej
Pawel: Potrzebuję pomocy z pewnym zadaniem.
Zmienna losowa X przyjmuje wartości −2, 2 i 3 z prawdopodobieństwami odpowiednio 0,25 , 0,5 i
0,25.
A. Znaleźć rozkład zmiennej losowej Y = X2.
B. Obliczyć E(Y) i D(Y).
Potrafię obliczyć wartość oczekiwaną i odchylenie, ale nie mogę sobie poradzić ze znalezieniem
rozkładu tej zmiennej.
Czy mógłby ktoś podpowiedzieć w jaki sposób znajdować rozkłady zmiennych typu Y = X2, Y = X+X
Chodzi tylko o zasady, obliczenia dokonam sam.
Z góry dziękuje
21 lis 15:45
ABC:
dla zmiennych skończonych możesz na palcach przeliczyć
tutaj tylko uważaj bo (−2)2=4=22 , musisz dodać odpowiednie pstwa
21 lis 16:54