?
Osioł: Rozłóż wielomian na czynniki stopnia pierwszego.
3x
3−35x
2+48x+20=0
Liczę i mi ten przykład nie wychodzi.
21 lis 11:11
janek191:
x = 10
Podziel przez x − 10
21 lis 11:32
janek191:
| | 1 | |
Odp. x = − |
| lub x = 2 lub x = 10 |
| | 3 | |
21 lis 11:34
janek191:
Dokończ
21 lis 11:57
Osioł: Udało się.

Dziękuję, już widzę błąd.
21 lis 12:37
Mariusz:
Ja nie lubię sprawdzać dzielników
Już wolałbym tutaj sprowadzić to równanie do postaci
przypominającej wzór na funkcje trygonometryczne cosinus bądź sinus kąta potrojonego
bo mamy trzy pierwiastki rzeczywiste
21 lis 13:04
M:
A ja nie lubię pierogów
21 lis 14:26
6latek: Jeden lubi bułki , drugi córki piekarza
21 lis 14:40
janek191:
21 lis 16:18
Mariusz:
Sprawdzanie dzielników nie zawsze jest skuteczne ani nawet szybsze
3x
3−35x
2+48x+20=0
Najpierw staramy się wyrugować wyraz z x
2
Można to zrobić np podstawieniem albo tak jak ja tutaj przedstawiając wielomian
| | 35 | |
w postaci sumy potęg dwumianu x− |
| |
| | 9 | |
| | 35 | | 35 | | 1225 | | 42875 | |
(x− |
| )3=x3− |
| x2+ |
| x− |
| |
| | 9 | | 3 | | 27 | | 729 | |
| | 35 | | 793 | | 35 | |
(x− |
| )3− |
| (x− |
| )= |
| | 9 | | 27 | | 9 | |
| | 35 | | 1225 | | 42875 | | 793 | | 83265 | |
(x3− |
| x2+ |
| x− |
| )−( |
| x− |
| ) |
| | 3 | | 27 | | 729 | | 27 | | 729 | |
| | 35 | | 793 | | 35 | | 35 | | 40390 | |
(x− |
| )3− |
| (x− |
| )=x3− |
| x2+16x+ |
| |
| | 9 | | 27 | | 9 | | 3 | | 729 | |
| | 35 | | 793 | | 35 | | 35530 | |
(x− |
| )3− |
| (x− |
| )− |
| = |
| | 9 | | 27 | | 9 | | 729 | |
| | 35 | | 40390 | | 35530 | |
(x3− |
| x2+16x+ |
| )− |
| |
| | 3 | | 729 | | 729 | |
| | 35 | | 793 | | 35 | | 35530 | | 35 | | 20 | |
(x− |
| )3− |
| (x− |
| )− |
| =x3− |
| x2+16x+ |
| |
| | 9 | | 27 | | 9 | | 729 | | 3 | | 3 | |
| | 35 | | 793 | | 35 | | 35530 | |
(x− |
| )3− |
| (x− |
| )− |
| =0 |
| | 9 | | 27 | | 9 | | 729 | |
Teraz metoda algebraiczna zakładałaby że pierwiastki są w postaci sumy dwóch składników
Po wstawieniu do równania trzeba by było skorzystać ze wzorów skróconego mnożenia,
pogrupować wyrazy i zapisać równanie w postaci układu równań który łatwo przekształcić
we wzory Vieta dla równania kwadratowego
W tym przypadku to równanie kwadratowe nie będzie miało pierwiastków rzeczywistych
więc jeśli nie mieliśmy wprowadzonych liczb zespolonych lepiej skorzystać z tego że
równanie z wyrugowanym x
2 bardzo przypomina wzór na cosinus bądź sinus potrojonego kąta
Wzór na cosinus potrojonego argumentu to:
cos(3θ)=4cos
3(θ)−3cos(θ)
z=ucos(θ)
| 8 | | 793 | | 2 | | 35530 | |
| (793√793)cos3(θ)− |
| ( |
| √793cos(θ))= |
| |
| 729 | | 27 | | 9 | | 729 | |
| 8 | | 2 | | 35530 | |
| cos3(θ)− |
| cos(θ)= |
| |
| 729 | | 243 | | (729)793√793 | |
| | 35530 | | 729 | |
4cos3(θ)−3cos(θ)= |
| ( |
| ) |
| | (729)793√793 | | 2 | |
| | 17765 | |
4cos3(θ)−3cos(θ)= |
| |
| | 793√793 | |
| | 17765√793 | |
cos(3θ)= |
| |
| | 628849 | |
Teraz jeśli zdefiniujemy sobie funkcję odwrotną do cosinusa to otrzymamy
| | 2 | | 1 | | 17765√793 | |
z1= |
| √793cos( |
| arccos( |
| )) |
| | 9 | | 3 | | 628849 | |
| | 2 | | 1 | | 17765√793 | |
z2= |
| √793cos( |
| (arccos( |
| )+2π)) |
| | 9 | | 3 | | 628849 | |
| | 2 | | 1 | | 17765√793 | |
z3= |
| √793cos( |
| (arccos( |
| )+4π)) |
| | 9 | | 3 | | 628849 | |
| | 2 | | 1 | | 17765√793 | | 35 | |
x1= |
| √793cos( |
| arccos( |
| ))+ |
| |
| | 9 | | 3 | | 628849 | | 9 | |
| | 2 | | 1 | | 17765√793 | | 35 | |
x2= |
| √793cos( |
| (arccos( |
| )+2π))+ |
| |
| | 9 | | 3 | | 628849 | | 9 | |
| | 2 | | 1 | | 17765√793 | | 35 | |
x3= |
| √793cos( |
| (arccos( |
| )+4π))+ |
| |
| | 9 | | 3 | | 628849 | | 9 | |
gdzie arccos(x) jest funkcją odwrotną do funkcji cos(x)
22 lis 06:05
6latek: Mariusz.Prosze sie nie gniewac
Ale wystarczy tego popisywania .Tutaj ewidentnie widac ze to jest zadanie z liceum .
22 lis 12:36
ABC:
tym bardziej że Mariusz jako informatyk mógłby program do sprawdzania dzielników ułożyć, skoro
sam nie lubi tego robić
22 lis 13:10
6latek: Dzien dobry
ABC 
Nie mam siły do nauki . A czas leci nieublaganie

Z tymi rownaniami jest tak .
Ile takich rownan z poziomu studia bylo na forum . Trzy moze 4 do rozwiazania .
Mysle nawet ze bardziej to traktowane bylo hobbystycznie gdyz prawie zaden z nich nie
interesowal sie rozwiazaniami .
To pokazuje jak teraz traktowane sa takie rownania na studiach .Z mojego punktu widzenia jest
to bardzo dobrze .
Od tego jest program , a jesli braknie pradu czy siadzie bateria w telefonie student ma
wiedziec gdzie moze znalezc informacje o tym
Takie rozwiazania jak pisze Mariusz byly owszem dobre kiedy my chodzilismy do szkoly .
Trudno jesli po tym co napisalem Mariusz bedzie czul jaks uraze do mnie .Jesli tak to go
przepraszam ale zdania nie zmienie .
22 lis 13:21
6latek: Mialem napisac trzy moze cztery ostatnimi czasy .Ostatnie bylo Damiana
22 lis 13:23
ABC:
wzory pierwiastnikowe na 3,4 stopień mają głównie znaczenie teoretyczne, nawet w XIX wielu
astronomowie do obliczania orbit planet używali metod przybliżonych bo mieli bardzo brzydkie
współczynniki tych równań.
Orbitę Neptuna gość obliczył metodą Łobaczewskiego−Graffego , skądinąd bardzo ciekawą .
Polecam Ci książeczkę nr 16 z serii Biblioteczka Matematyczna , zapewne masz w swoich
zbiorach.
Andrzej Włodzimierz Mostowski "Rozwiązywanie równań algebraicznych"
22 lis 13:28
6latek: ABC .Mam ją .
Czasami z niej korzystam .Tam jest o liczbach zespolonych tez .
22 lis 13:32
ABC: tak , dość przyjemnie napisana książeczka
22 lis 13:34
6latek: Pozniej bede mial do Ciebie pytanie ,tylko musze cos znalezc
22 lis 13:47
Mariusz:
No tutaj mamy wzór skróconego mnożenia , grupowanie wyrazów , wzory Vieta,
równanie kwadratowe , funkcje trygonometryczne , funkcja odwrotna
Zdaje się że to wszystko jest w liceum
A jeszcze jedno Vax był w gimnazjum gdy mu pokazałem
sposób na równania trzeciego i czwartego stopnia
Korzystaliśmy wtedy z jednego z rozdziałów książki
Wacława Sierpińskiego "Zasady algebry wyższej"
http://matwbn.icm.edu.pl/ksiazki/mon/mon11/mon1110.pdf
A co do przykładów na równanie trzeciego stopnia to
kilka można znaleźć w zbiorze zadań Krysickiego i Włodarskiego
23 lis 08:14
Mariusz:
ABC: co do metod przybliżonych to na razie napisałem metody potęgowe
Korzystając z programu obliczającego wartości i wektory własne
odwrotną metodą potęgową z przesunięciem obliczyłem
przybliżoną wartość pierwiastków równania które jakiś czas temu podałeś na innym forum
x5−7x4+10x3−x2+3x−5=0
(Trzy pierwiastki rzeczywiste ,
jeden w otoczeniu jedynki ,drugi w otoczeniu dwójki, trzeci w otoczeniu piątki)
Przedstawiłbyś rozkład QR macierzy metodą odbić Householdera bądź
obrotów Givensa w sposób przydatny dla programisty
bo przecież nie będę mnożył macierzy przez macierze odbić czy obrotów
23 lis 09:13