matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granice funkcji
mon:
√
x−1
−(x−1)
lim
x→2
(
)
x−2
Jak pozbyć się tego pierwiastka?
21 lis 08:40
Saizou :
Mnożymy przez 1 = U{
√
x−1
+(x−1){
√
x−1
+(x−1)} i otrzymujemy
x−1−(x−1)
2
=
(x−2)(
√
x−1
+x−1)
(x−1)(1−x+1)
=
(x−2)(
√
x−1
+x−1)
−(x−1)(x−2)
=
(x−2)(
√
x−1
+x−1)
−(x−1)
1
→ −
(
√
x−1
+x−1)
2
21 lis 08:58
mon:
Dziękuję, myślałam, że umieszczenie pierwiastka w mianowniku nie będzie dobrym pomysłem,a jednak
21 lis 09:11
mon:
Poza tym chyba tam jest błąd rachunkowy jak podnosisz (x−1)
2
?
21 lis 09:22
mon:
Ale metoda działa także, spoko
21 lis 09:22
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick