relacje
salamandra: Czy ktoś umiałby wytłumaczyć mi na czym polegają te klasy abstrakcji w relacjach?
O ile w przypadku modulo jestem w stanie to jakoś załapać, tak np. w takim przykładzie:
b) {(f, g) : f = g ∨ g = f−1} na zbiorze funkcji f : {1, 2, 3, 4} → {1, 2, 3, 4}
lub na takim c) {((x1, y1),(x2, y2)) : x1 = x2} na zbiorze R2
lub na takim d) d) {(x, y) : y2 = x2} na zbiorze R
już kompletnie nie wiem, jak się za to wziąć. Byłbym wdzięczny za wskazówkę.
20 lis 21:50
ABC:
w klasie abstrakcji danego elementu są te wszystkie które są z nim w relacji , tego nie czaisz?
20 lis 21:53
salamandra: Nie czaję, jak podzielić na te klasy abstrakcji.
20 lis 22:08
ABC: muszą one być rozłączne a ich suma dać całą przestrzeń
20 lis 22:22
ICSP: Weź np c)
Daje Ci punkt (1 ; 2)
Czy potrafisz podać inny punkt który jest z nim w relacji?
Czy potrafisz podać więcej takich punktów?
Czy potrafisz opisać chociażby słownie zbiór punktów który jest z nim w relacji?
20 lis 22:30
ICSP: Średnik zamień na przecinek.
20 lis 22:31
salamandra: No wydaje mi się, że chociażby (1,3), (1,4) itd
20 lis 22:33
ICSP: To teraz słowny opis zbioru punktów które są w relacji z (1,2)
20 lis 22:35
salamandra: Prosta x=1?
20 lis 22:40
ICSP: Tak.
[(1,2)] = { (x,y) : x = 1 i y ∊ R }
Teraz wyznacz klasę abstrakcji dla dowolnego punktu:
[(x;y)] = ..
I sprawdź zapis. Nie pamiętam już jak się poprawnie oznaczało klasy abstrakcji.
Przepraszam również za średniki. Pozamieniaj je ewentualnie na przecinki. Z pracy mi zostaje
20 lis 22:43
ICSP: [(x1,y1)] *
20 lis 22:44
salamandra: Nie będzie to po prostu x ∊ R i y ∊ R?
20 lis 22:47
ICSP: czyli próbujesz mi wmówić, że klasą abstrakcji jest cała płaszczyzna?
To znaczy punkt (1;3) jest w relacji z (−1;3)?
20 lis 22:49
salamandra: x=x1 i y∊R?
20 lis 22:51
ICSP: Idea dobra.
Zapis fatalny.
Masz wyznaczyć zbiór klas abstrakcji a podajesz mi wyrażenia.
Spójrz na mój zapis klasy abstrakcji dla elementu (1,2) i postaraj się go przekalkować.
20 lis 22:54
salamandra: [(x1, y1)]= {(x,y) : x= x1 i y∊ R}
20 lis 22:58
ICSP: jest dobrze.
20 lis 22:59
salamandra: Tylko, że to jest dla tego jednego punktu tak? A dla całości?
Bo odpowiedź do tego zadania jest dziwna, ja bymnajmniej jej nie rozumiem:
[(x,0)]={(x,y) : y∊R} dla wszystkich x ∊ R
20 lis 23:03
ABC: chodzi o to że klasą abstrakcji dowolnego punktu jest prosta pionowa przez niego przechodząca
20 lis 23:09
salamandra: Tylko co to „0” tam oznacza?
20 lis 23:11
ABC:
oni akurat wybrali sobie takiego reprezentanta w każdej klasie abstrakcji jako "flagowy model"
20 lis 23:14
ICSP: Strasznie zagmatwany zapis jak na początek moim zdaniem.
Zacznijmy od tego, że masz pewien zbiór i pewną relację równoważności określoną na tym zbiorze
(W tym wypadku jest to R2 a relacja to równość odciętych punktów)
Klasy abstrakcji biorą ten zbiór i dzielą go na rozłączne podzbiory które sumują się do całego
zbioru.
To znaczy jeśli mamy dwa punkty (x1 ; y1) oraz (x2 ; y2) które są ze sobą w relacji to
pierwszy punkt należy do klasy abstrakcji drugiego punktu oraz drugi punkt należy do klasy
abstrakcji pierwszego punktu.
Czyli nie muszę opisywać klasy abstrakcji drugiego punktu ponieważ będzie ona taka sama jak
klasa abstrakcji pierwszego punktu.
(powinieneś już to zauważyć przy klasach abstrakcji w relacjach podzielności)
Dlatego autor odpowiedzi nie rozważa wszystkich punktów tylko punkty które leżą na osi
odciętych
(klasa abstrakcji punktu (1;2) będzie taka sama jak klasa abstrakcji punktu (1;0) itd).
Jednak sam zapis odpowiedzi wzbudza we mnie mieszane odczucia (może dlatego, ze już wypadłem z
wprawy).
Koniec końców, ważne abyś potrafił chociaż słownie opisać klasę abstrakcji. Reszta to przelanie
tego na papier w lepszy bądź gorszy zapis matematyczny.
20 lis 23:16
salamandra: Autorem odpowiedzi jest moja prowadząca ćwiczenia
20 lis 23:18
salamandra: Dziękuję za obszerne wyjaśnienie
20 lis 23:18
salamandra: Czy dla d) mogę napisać [x,y] = {(x,y): y= − x ∨ y= x}?
20 lis 23:23
ABC: napiszę o tobie koniecznie ten artykuł naukowy... w ferie gwiazdkowe się
zbiorę
w relacji z punktu d) "punktami" są liczby więc [x]={−x,x} wszystkie dwuelementowe oprócz [0]
gdzie ono siedzi samotnie
20 lis 23:27
ICSP: elementami twojej relacji są liczby rzeczywiste a nie pary liczb rzeczywistych.
[x] = {y: x = y v x = −y }
20 lis 23:27
salamandra: Ok. Dzięki.
20 lis 23:32
Maciess: Warto sobie wypisać kilka (3,4 elementy) klasy abstrakcji danego elementu i potem opowiadac co
w niej jest. Jeśli zapis formalny sprawia ci problem, to najpierw pocwicz sobie okreslanie
klas abstrakcji "w jezyku mowionym". A później staraj sie to zapisywac.
20 lis 23:38