procent składany
gusia: Na lokatę roczną, której oprocentowanie wynosi p%, wpłacono kwotę K zł. Obicz jaki będzie stan
tej lokaty po upływie n lat, jeśli:
a) K = 4 000, p= 3%, n=5
1 mar 16:26
R.W.16l: K*p%*n=4000*5*3%=600
4000+600=4600
1 mar 16:35
ewcia:
K
5 = 4000*(1+0,03)
5
Oblicz sobie dalej....
1 mar 16:40
R.W.16l: że coooo?
1 mar 16:41
R.W.16l: po jednym roku jest kasa wzrośnie o 3%
czyli 120zł (z 4000)
czyli po 5 latach będzie miał 120zł*5=600zł
4000+600=4600
1 mar 16:42
gusia: dzieki ale w odpowiedzi jest 4637,10
1 mar 16:47