Dowód tautologii - Logika
żaba21: Mam dowieść, że to jest tautologia:
{[(p ∧ q) ⇒ r] ∧ [(p ∧ q) ⇒ ∼r } ⇒ ∼p ∧ ∼q ∧ ∼r
Rozpisując lewą stronę, skorzystałem z prawa zastępstwa implikacji, następnie z Praw De Morgana
i doszedłem do takiej postaci:
∼p ∧ [(∼p ∨ ∼q) ∨ ∼r] ale cokolwiek dalej robie nie prowadzi mnie to do celu.
Proszę o pomysł jak to rozwiązać
20 lis 20:52
ite:
przy podstawieniu p=0, q=1, r=0 lub p=1, q=0, r=0 otrzymujemy zdanie fałszywe
20 lis 22:37
Eta:
Nie jest tautologią
jak pisze ite wystarczy sprawdzić
dla p(1), q(0), r(0)
[ 0⇒0 ∧ 0⇒1] ⇒ (0∧1∧0)
( 1 ∧ 1 ) ⇒ 0
1 ⇒ 0 −−−−− (0)
21 lis 00:35