proszę o rozwiązanie
anna: nauczyciel biologii zrobił zestawienie wyników trzech sprawdzianów przeprowadzonych
w dwudziestoosobowej klasie(tabela)
ocena 1 2 3 4 5 6
liczba ocen 4 10 23 2 19 2
po kolejnym sprawdzianie dopisał do niego nowe oceny
Wyznacz dominantę i medianę ocen w nowym zestawieniu jeśli z tego sprawdzianu:
a)wszyscy uczniowie otrzymali ocenę dobrą
b) połowa uczniów otrzymała ocenę bardzo dobrą , a pozostali − niedostateczną
20 lis 20:11
.:
25 mar 21:23
Jolanta:
a) 20 czwórek+ 2 poprzednie. = 22
Liczba ocen 4+10+23+22+19+2 =80
Dominanta są 3 bo wystepuja 23 razy
Wypisujemy oceny od najmniejszej do największej
1,1,1,1,2,2,2,2,2,..2,3,3,3,....3.......4.......4,5.......5,66
Liczba ocen jest parzysta czyli mediana będzie średnia ocen występujących na miejscu 40 i 41
80−2=78. 78:2=39 39 ocen. Dwie do policzenia średniej (40,41) i 39 ocen
4+10+23=37 dalej 22 czwórki czyli 40 i 41 to 4 mediana jest 4
b)
Doszło 10 piatek i 10 jedynek
14 jedynek 29 piątek
Dominanta jest 5
14+10=24 dalej 23 trójki czyli 40 i 41 ocena to 3 czyli mediana to 3
25 mar 23:44