bazy i macierze
chudzielec: Dane są bazy w = {(1,1,1), (1,1,2), (2,1,1,)} w R3
oraz v = {(2,1), (1,1)} w R2
Znajdź P(x,y,z) jeżeli macierz P w bazach w,v ma postać
[ 2 1 −1]
[ −1 1 1]
Jak się w ogóle za to to zabrać?
20 lis 19:14
chudzielec: Nie mnie samo gotowe rozwiązanie, tylko sposób w jaki się robi takie zadania
20 lis 19:15
chudzielec: Nie interesuje mnie*
20 lis 19:15
ABC: zacznij od rozłożenia (x,y,z) według pierwszej bazy i wpisz tu wynik, to powiem co dalej
20 lis 19:34
chudzielec: @ABC
(x+y+z) =
(x+y+2z) =
(2x+y+z) =
?
20 lis 20:14
ABC:
widzę że kiepsko z tobą
(x,y,z)=α(1,1,1)+β(1,1,2)+γ(2,1,1)
masz znaleźć α β γ czyli współrzędne wektora (x,y,z) w tej bazie
20 lis 20:21
chudzielec: @ABC
Nadrabiam kulturą osobistą
Wyszło mi póki co coś takiego:
α = 2y−z−x
β = z−y
γ = x−y
20 lis 20:31
ABC: prawie dobrze , α=−x+3y−z . reszta dobrze
teraz korzystasz z liniowości odzwzorowania :
P(x,y,z)=αP(1,1,1)+βP(1,1,2)+γP(2,1,1)
wiesz jak z twojej macierzy odzyskać te trzy wartości ?
20 lis 20:55
chudzielec: Nie. Przydałaby się mała wskazówka
20 lis 21:31
ABC:
czym są kolumny tej macierzy?
20 lis 21:36
chudzielec: @ABC
Współczynnikami wektorów z bazy v?
20 lis 21:39
chudzielec: albo w
20 lis 21:40
chudzielec: współczynnikami kombinacji liniowej wektorów tworzących bazę v lub w
20 lis 21:45
ABC: nie , to są współrzędne obrazów wektorów pierwszej bazy względem drugiej bazy
P(1,1,1)=2(2,1)+(−1)(1,1)
i analogicznie pozostałe kolumny
po tej obserwacji to właściwie koniec zadania
20 lis 21:55
chudzielec: Dlaczego tak jest? To wynika bezpośrednio z definicji?
20 lis 22:12
ABC:
zależy jakie masz definicje, to co w jednym książkach jest definicją w drugiej twierdzeniem,
ale można przyjąć taką definicję macierzy przekształcenia
20 lis 22:25
chudzielec: @ABC
P(1,1,1) = 2(2,1) + (−1)(1,1)
Czyli P(w1) = 2v1 − v2
No ale przecież w jest bazą w R3, a v w R2
Jak to jest możliwe, że wektor trzywymiarowy opisuję za pomocą wektorów dwuwymiarowych? To jest
dla mnie nielogiczne i nieintuicyjne.
21 lis 17:43
chudzielec: Chociaż, P będzie funkcją odwzorowania liniowego, które coś takiego mi umożliwia?
A (x,y,z) będzie przepisem tej funkcji zmieniającym trzy przepisy w dwa?
21 lis 17:49
ABC:
upada k...a szkolnictwo w tym kraju że ci takich rzeczy na wykładzie nie tłumaczą
21 lis 17:53
chudzielec: @ABC
Wykład (zdalny) z Algebry polega na czytaniu pdfa napisanego w niezrozumiałym dla osoby
niemającej dotychczas styczności z danym tematem języku (brak analogii i przykładów, podana
czysta teoria, definicje))
Próbuję radzić sobie sam, z youtubem, khan academy i zadaniami z ćwiczeń na teamsach. Liczę, że
to forum również będzie pewnym środkiem pomocy dydaktycznej.
Nie ma co się oburzać. To bezproduktywne. Jakby wszyscy wszystko zrozumiale tłumaczyli, to
takie forum nie byłoby nikomu potrzebne.
21 lis 18:14
ABC:
ale sam też możesz pomyśleć ? piszesz mi "wektor trzywymiarowy opisuję za pomocą wektorów
dwuwymiarowych"
a tymczasem opisujesz już nie wyjściowy wektor, tylko jego obraz w tym odwzorowaniu liniowym. A
obraz trafił do przestrzeni dwuwymiarowej! Jakieś ćwiczenia online przez teamsy czy coś w tym
stylu masz?
21 lis 18:19
chudzielec: @ABC
Oczywiście, że mogę pomyśleć. Cały sens nauki matematyki opiera się na rozwijaniu myślenia. Weź
tylko pod uwagę, że to, że dla ciebie coś jest logiczne i klarowne, niekoniecznie musi takie
być dla osoby dopiero co poznającej pierwsze studyjne zagadnienia algebry. To według mnie
największy problem w edukacji − nauczający nierzadko tłumaczą treść dla samych siebie, pod
nosem. Uważają, że skoro oni rozumieją to, co tłumaczą, to inni też. To wynika z
nieumiejętności postawienia się w czyimś położeniu i zrozumienia jak świat wygląda z tej
drugiej strony. Krócej mówiąc, wół zapomina jak to cielęciem być.
Rzecz jasna, masz rację, (x,y,z) nie byłoby przepisem ułożenia współrzędnych wektora
trójwymiarowego we współrzędne wektora dwuwmiarowego, tylko na odwrót. Pomyłka.
Tak jak wspomniałem w poprzednim poście, mam ćwiczenia przez teamsy. To zadanie właśnie z nich
pochodzi.
21 lis 18:43
21 lis 19:00
chudzielec: P(w1) = (3,1)
P(w2) = (3,2)
P(w3) = (−1,0)
P(x,y,z) = α(3,1) + β(3,2) + γ(−1,0) = (−x+3y−z)(3,1) + (z−y)(3,2) + (x−y)(−1,0) = (−4x+7y−3z,
−x+2y+z)
21 lis 19:37
chudzielec: Dziękuję, będę tam zaglądał w przyszłości jeśli okaże się pomocne
21 lis 19:38