Metalową kulę o promieniu R=3 cm przetopiono na stożek. Tworząca stożka jest nac
konrad_21: Metalową kulę o promieniu R=3 cm przetopiono na stożek. Tworząca stożka jest nachylona do
płaszczyzny podstawy pod kątem α, takim że sinα = √5 5. wyznacz promień podstawy tego
stożka.
1 mar 16:23
edi:

Wiadomo, że objętość kuli musi równać się objętości stożka, więc:
4πR
3 = πr
2h
108 = r
2h
| | √5 | |
Wiadomo też, że sinα = |
| |
| | 5 | |
h = tgα * r
r
3 * tgα = 108
Mamy wartość sinα, więc z jedynki trygonometrycznej możemy policzyć wartość cosα
cosα =
√1 − sin2α
Podstawiamy do wzoru:
r
3 = 216
r = 6
1 mar 17:12
konrad_21: Wielkie dzięki.
2 mar 11:21
Alicja: do jakiego wzoru podstawiliśmy na końcu? mam na myśli to r 3 przez 2=108
27 lut 13:47
Francuz: 4πr3? Objętość kuli to 4/3πr3
20 sty 17:41
łobo: to jest od razu pomnożone obustronnie przez 3 Francuz
23 sty 21:43
unreg-touareg: I did such samples when i was 14 years old. What happened with Poland education? What will be
next? 2*2 on 8th year of study?
WAKE UP POLAND, U DONT NEED RELIGION IN URE SCHOOLS!
MATHEMATICS, PHYSICS AND PROGRAMMING FTW!
9 gru 15:24