Badanie monotoniczności ciągu
tomek123098: Zbadać monotoniczność ciągu an = n2/2n
To co do tej pory zrobiłem to wykonałem działanie an+1 − an
Otrzymałem z niego taki ułamek, z którym nie wiem co dalej mogę zrobić:
(−n2 + 2n + 1) / (2n +1)
20 lis 17:30
6latek: Proponuje zrobic
| | (n+1)2 | | 2n | |
U{an+1{an}= |
| * |
| 2n+1= 2n*2 |
| | 2n+1 | | n2 | |
Cos swoje dzialanie wykonales chyba zle
20 lis 17:48
Maciess: Nie podoba mi się ten wynik, skąd wziąłeś tę 1 w mianowniku?
20 lis 17:49
ABC: ponieważ ciąg o wyrazach dodatnich, łatwiej zbadać tak jak Małolat pisze
20 lis 17:51
ABC: tylko że Małolat trochę oszukał w rachunkach, które trzeba samodzielnie wykonać
20 lis 17:52
tomek123098: | an+1 | | (n+1)2 | | 2n | | n2 +2n + 1 | |
| = |
| * |
| = |
| |
| an | | 2n * 2 | | n2 | | 2n2 | |
I znowu nie mam pomysłu jak to dalej zrobić
20 lis 17:59
ABC: zbadaj kiedy to jest większe , równe i mniejsze od jedynki
20 lis 18:01
tomek123098: Z racji tego że n ∊ N, wyszło mi, że
| n2 + 2n + 1 | |
| jest większe od 1 dla n ∊ {1, 2} |
| 2n2 | |
zaś dla pozostałych jest mniejsze od 1.Czy mogę z tego wywnioskować, że ciąg jest malejący?
20 lis 18:07
tomek123098: Jeśli dobrze rozumiem to ciąg jest rosnący do trzeciego wyrazu po czym
jest malejący?
20 lis 18:20
ABC:
jak tak napiszesz to ci kolosa uwali , musisz napisać malejący od pewnego miejsca lub malejący
dla prawie wszystkich wyrazów, lub malejący dla wszystkich wyrazów za wyjątkiem skończonej
ilości początkowych
20 lis 18:21
ABC: moja wypowiedź była do 18:07
20 lis 18:22
tomek123098: Spoko, dzięki za pomoc
20 lis 18:26