RACHUNEK MACIERZOWY
bluee: Stosując rachunek macierzowy rozwiąż równanie:
1 2 1 3 0
2 3 * X = −1 −2 1
Liczyłam tak:
AX=B
A−1AX=BA−1
XI2=BA−1
X=BA−1
3 −2
A−1= −2 1
Teraz mam do wymnożenia macierz o 3k i 2w oraz o 2k i 2w. Czy ktoś mógłby mnie poprawić?
20 lis 14:43
janek191:
A X = B
A−1*A*X = A−1*B
X = A−1*B
Ponieważ
A−1 = I −3 2 I
I 2 −1 I
więc
X = I − 5 −13 2 I
I 3 8 − 1 I
21 lis 00:30
znak: Mnożenie macierzy nie jest przemienne na ogół. Dlatego masz błąd w drugiej linijce, bluee, bo z
jednej pomnożyłaś z prawej, a z drugiej strony z lewej. Dlatego Janek ma dobrze.
21 lis 00:44
bluee: Dziękuję, już wiem co miałam nie tak

Mam jeszcze taki przykład:
AX+B=XC+X
Rozbiłam to tak:
AX+B=X(C+I)
B=X(C+I)−AX
B=X[(C+I)−A] /
P* [(C+I)−A]
−1
B [(C+I)−A]
−1= X[(C+I)−A] [(C+I)−A]
−1
B [(C+I)−A]
−1=X
Czy to jest poprawne?
21 lis 11:46
janek191:
Raczej nie, bo mnożenie macierzy nie jest przemienne.
21 lis 11:52
bluee: A mógłbyś mi podpowiedzieć jak to zrobić? Nie miałam macierzy w liceum,
a babka od matmy, delikatnie mówiąc olała wykłady i jestem w kropce
jeśli chodzi o rachunek macierzowy.:(
21 lis 11:59
janek191:
Poczytaj:np.
1)
Matematyka. Rozwiąż równanie macierzowe. Mateusz Kowalski
2)
Rozwiąż równanie macierzowe, czyli Algebra liniowa.
21 lis 14:09
bluee: Już sobie poradziłam

Ale na pewno zerknę w te pozycję.
Mam tylko jedno pytanko, jeśli mam takie coś:
(XA2X−B
T)
−1=3CD
To czy mogę to przemnożyć przez potęgę −1?
XA2X−B
T=(3CD)
−1
21 lis 14:24