Równanie z częścią urojoną
Krzrantop: Równanie z częścią urojoną
z
4 − 3iz
2 + 4 =0 w=z
2
w
2 − 3iw + 4 = 0
Δw= −9 −16 = −25
co dalej
√Δ= 5i

w= −i v 4i?
20 lis 14:25
ICSP:
w1 + w2 = 3i
w1*w2 = 4
skąd
w1 = 4i
w2 = −i
teraz masz dwa równania do rozwiązania
z2 = −i
z2 = 4i
20 lis 14:28
Jerzy:
14:25 , sam do tego doszedłeś: w = − i lub w = 4i , czyli: z2 = −i lub z2 = 4i
20 lis 14:41
Mila:
(1+i)
2=2i
(1−i)
2=−2i
========
1)
z
2=2*(2i)
z
2=2(1+i)
2
z=
√2*(1+i) lub z
2=−
√2*(1+i)
2)
=========================
20 lis 17:25