Jakie prawdopodobieństwo
jo: Dysponujemy dwiema monetami: prawidłową oraz nieprawidłową, dla której prawdopodobieństwo
wypadnięcia orła wynosi 2/3. Losujemy monetę i wykonujemy nią dwa rzuty. Jakie jest
prawdopodobieństwo, że w obu rzutach dostaniemy ten sam wynik?
O −wypadnie orzeł
R − wypadnie reszka
Nie potrafię rozróżnić, czy wyliczam tutaj, np. wypanięcie orła pod warunkiem, że wcześniej
wyrzuciłem orła. P(O
1|O
2) co jest bardziej skomplikowane ?
Czy chodzi po prostu o zwykłe całkowite ? P(O) = 1/2*1/2*1/2+ 1/2*2/3*2/3

a potem wyliczam
tak samo dla P(R) i dodaje do P(O)?
20 lis 12:45
ite:

trzeba zsumować prawdopodobieństwa wylosowania dwukrotnie orłów i dwukrotnie reszek,
narysowałam tylko zliczane warianty losowania
20 lis 13:13
ite: S − moneta symetryczna, NS −niesymetryczna
20 lis 13:13
jo: czyli P(O)= 1/2*1/2*1/2+ 1/2*2/3*2/3 = 0.3472
P(R)= 1/2*1/2*1/2*+1/2*1/3*1/3 = 0.1806
czyli ostatecznie P(A) gdzie A to zdarzenie wyrzucenia w obu rzutach tego samego wyniku =
0.3472+0.1806 ?
Tak?
20 lis 13:18
ite: tak
20 lis 13:22
jo: Super, dzięki za rozwianie wątpliwości!
20 lis 13:26