matematyka finansowa
yrdy: Pani Józefina Teleszyńska przez wiele lat z początkiem każdego miesiąca lokowała pieniądze w
banku, aby móc wykorzystać je w czasie emerytury na podróże po świecie. Przez pierwsze sześć
lat wpłacała po 80 zł miesięcznie, a
przez kolejne osiem – 100 zł. Jaką kwotę udało się uzbierać pani Józefinie, jeżeli roczna stopa
procentowa była stała i wynosiła 7,5%, odsetki naliczane były
co miesiąc, a zyski z lokat bankowych nie podlegały jeszcze opodatkowaniu?
Prosiłbym o wyjaśnienie jak rozwiązać takie zadanie. Aktualnie wyliczyłem FV dla pierwszego
okresu wpłat. Wynosi on 7246,30 zł, ale nie wiem co dalej...
20 lis 04:08
getin:
Pierwszy okres wpłat:
7,5% / 12 = 0,625% to stopa % w skali miesiąca
6*12 = 72 − liczba okresów kapitalizacji
0,625%*80 = 0,50zł − odsetki za 1 miesiąc od kwoty 80zł
Pierwsza wpłata 80zł procentowała przez całe 6 lat (czyli przez 72miesiące) więc odsetki od tej
kwoty to 0,5*72 zł
Druga wpłata 80 zł już tylko przez 71 miesięcy czyli odsetki 0,5*71 zł
itd.
0,5*(72+71+70+...+1) = 1314zł − odsetki za całe 6 lat
72*80 = 5760zł − kapitał wpłacony podczas pierwszego okresu wpłat
5760zł + 1314zł = 7074zł
Drugi okres wpłat:
8*12 = 96
0,625%*100 = 0,625zł − odsetki za 1 miesiąc od 100zł
0,625*(96+95+94+...+1) = 2910zł
Odsetki od wcześniejszego kapitału 7074zł:
0,625%*7074*96 = 4244,40zł
96*100zł = 9600zł − kapitał wpłacony podczas 2−go okresu wpłat.
5760zł + 9600zł + 1314zł + 2910zł + 4244,40zł = 23828,40zł − wg mnie tyle wynosi kwota
którą udało się uzbierać przez te 14 lat
20 lis 08:24
yrdy: Rozwiązywałem już w podobny sposób, niestety w odpowiedziach wynik to FVA = 26 442,75 zł.
Właśnie dlatego się pytam, siedziałem z godzinę w nocy i nie mogłem nic wymyśleć.
20 lis 12:46