rozwiąż kongruencję
michal: 9x − 4 = 3x − 7 (mod 9)
zamieniam stronami standard
6x = −3 (mod 9)
i teraz nie wiem co zrobić. Wiem że nie mogę skrócić przez 6 bo 6 nie jest względnie pierwsze z
9
nie mogę znaleźć w notatkach ze studiów takiego przypadku, potem poszliśmy dalej z materiałem,
ale taki przykład mam w zadaniach do ćwiczeń.
20 lis 02:03
20 lis 08:56
Minato:
6x ≡ 6 (mod 9), tzn. istnieje takie n∊Z, że
6x = 9n+6 dzielimy obustronnie przez 3
2x = 3n+2 a to jest równoważne
2x ≡ 2 (mod 3)
x ≡ 1 (mod 3)
x = 3k +1
20 lis 10:01
michal: dzięki
20 lis 11:58
Mila:
9x − 4 = 3x − 7 (mod 9)⇔
0x−4−3x=−7 (mod9)
−3x=−3(mod 9)
3x=3 (mod9) /:3
x=1 (mod 3)
20 lis 16:57