znajdz rownania bokow
misia: hej, proszę o pomoc w zadaniu
w trójkącie ABC dane jest: wierzchołek A=(1;0), równanie x+3y−13=0 boku BC i wektor wysokości
CD=[2;−2], znajdz rownanie pozostalych boków, dziękuję z góry za pomoc
19 lis 21:55
6latek: Moze ktos zrobic rysunek do tego zadania zwlaszcza chodzi o ten wektor CD
Podziekowal
19 lis 23:03
Eta:

→
CD=[2,−2]
AB: x−y−1=0
AC: x=1
BC: x+3y−13=0
warunek zadania spełnia C(1,4)
→
Punkt C
2(7,2) nie spełnia warunku bo CD= [−2,2]
20 lis 00:07
6latek: Bardzo dziekuje.
20 lis 00:13
Eta:
AB: 2(x−1)−2(y−0)=0
AB: x−y−1=0
|CD|=2
√2
Odległość punktu C od prostej AB jest równa d=2
√2
C∊pr. BC BC: x+3y−13=0 to C(13−3y,y) oraz AB : x−y−1=0
| | |13−3y−y−1| | |
i mamy: |
| =2√2 |
| | √2 | |
|12−4y|=4 /:4 ⇒ |y−3|=1 ⇒ y=4 v y=2 to x=13−12=1 v x=13−6=7
C(1,4) v C(7,2) −−− nie spełnia warunku zadania
A(1,0) , C(1,4) to AC: x=1
Wyżej podałam rys. i odpowiedzi
20 lis 00:16
Misia: Bardzo dziękuję! Nie wiedziałam w ogóle jak się za to zabrać:(
20 lis 01:00
Eta:
20 lis 19:12