W zbiorze C
Krzrantop: W zbiorze C
1.Obliczyć na płaszczyźnie zespolonej podane pierwiastki: 3√−1+i,
2.Odgadując jeden z elementów podanych pierwiastków obliczyć pozostałe elementy: 3√(2−2i)9,
√(5−4i)4
19 lis 21:54
Mila:
1)
z
3=−1+i
|−1+i|=
√2
| | | | | |
zk=6√2*(cos |
| +i sin |
| ) dla k∊{0,1,2} |
| | 3 | | 3 | |
| | π | | π | | −√2 | | √2 | |
z0=6√2*(cos |
| +i sin |
| )=6√2*( |
| +i * |
| ) |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
| | | | | |
z1=6√2*(cos |
| +i sin |
| )=... ? oblicz |
| | 3 | | 3 | |
| | | | | |
z2=6√2*(cos |
| +i sin |
| )=... ? oblicz |
| | 3 | | 3 | |
19 lis 23:05
Mila:
2)
3√(2−2i)9
z
0=(2−2i)
3
| | 2kπ | | 2kπ | |
zk=(2−2i)3*( cos |
| +i sin |
| ), k∊{1,2} |
| | 3 | | 3 | |
licz dalej sam
19 lis 23:19
Krzrantop: | | 1 | | √3 | | 1 | | √3 | |
2) z1= (2−2i)3 (− |
| + |
| ) = (−16−16i) (− |
| + |
| ) = 8 −8√3 + 8i −8i√3 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | √3 | | 1 | | √3 | |
z2=(2−2i)3( − |
| − |
| )= (−16−16i)( − |
| − |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |

Nie wiem gdzie jest błąd
20 lis 10:09
a7: z1=(2−2i)3(−1/2+i√3/2)=...
brakuje "i" (?) przed sinusem
20 lis 10:54
a7: a co powinno wyjść?
20 lis 11:05
a7: (2−2i)3=8−3*4*2i+3*2*4i2−8i3=8−24i+24i2+8=16−24i−24=−8−24i (?)
20 lis 11:14
Jerzy:
.... = −16 − 16i
20 lis 11:23
Krzrantop: i brakowało, teraz działa
20 lis 13:54