Trygonometria
Ania: Dzień dobry witam wszystkich, potrzebuje pomocy z jednym zadankiem z trygonometrii mianowicie
mam wyznaczyć rozwiązania dla przedziału [0, 2π] dla takiej nierówności
sin3(x)−4sin2(x)−sin(x) + 4 ≤ 0
i generalnie samo uproszczenie wyrażenia zrobiłam, ale nie potrafię zapisać odpowiedzi
To co mi wyszło to:
sin(x)=4
sin2(x)=1
i to rozbiłam na dwa przypadki:
sin(x)=1 oraz sin(x)=−1
19 lis 21:47
6latek: sin(x)=4 − Jakie wartosci przyjmuje sinus?
sinx=1 oraz sin(x)=−1 patrz na wykres sinusa i napisz rozwiazania
19 lis 21:50
Ania: Chwilka, czyli sin(x)≠4, bo sinus nie jest aż tak szeroki(potocznie mówiąc)? Dobrze rozumiem?
Ale jeszcze czy dobrze rozumiem tą drugą część:
ale też nie wiem jak bym miała to zapisać w przedziale bo przecież to jest nierówność
19 lis 21:57
ABC:
Kobieto rozwiązywałaś nierówność , kto ci pozwolił przejść do równości ?
19 lis 22:12
Ania: czyli to jest
sin(x)≤4
sin(x)≤1
sin(x)≤−1
?
ale co dalej?
19 lis 22:20
Mila:
sin
3(x)−4sin
2(x)−sin(x) + 4 ≤ 0
sin
2(x)*(sinx−4)−(sinx−4)≤0
(sinx−4)*(sin
2x−1)≤0⇔
(4−sinx)*(1−sin
2x)≤0⇔
(4−sinx)*cos
2x≤0
4−sinx>0 dla x∊R , cos
2x≥0 dla x∊R⇔
nierówność jest spełniona ⇔
cosx=0⇔
============
19 lis 22:54
Mila:
Ustal jakie ma być k, bo nie uwzględniłam podanego przedziału.
19 lis 22:56