Zbadać czy istnieją granice
Olek: Chciałbym poprosić o podpowiedź, jak sprawdzić czy istnieją granice
19 lis 20:37
Mila:
Wyraź x i y za pomocą wsp. biegunowych.
19 lis 20:39
19 lis 20:57
Olek: Czyli jak to zrobić
| 1 | |
1)(xn, yn) = (0, |
| ) → (0,0) |
| n | |
| x2 | | 0 | |
f(x,y) = |
| = |
| = 0 |
| x2+y2 | | 0 + 1n2 | |
| 1 | |
2)(xn, yn) = ( |
| ,0) → (0,0) |
| n | |
| x2 | | 1n2 | |
f(x,y) = |
| = |
| = 1 ⇒ że granica nie istnieje? |
| x2+y2 | | 1n2 + 0 | |
19 lis 21:13
ABC:
za taki zapis dostałbyś u mnie góra 40% punktów a ja łagodnie oceniam
19 lis 21:19
Olek: lepszy rydz, niż nic
I tak dobrze, jak na pierwszy raz. Czy jest jakaś zasada na dobór
tych ciągów?
19 lis 21:24