matematykaszkolna.pl
Małe pytanko Matizer Noga: Jak myślicie,moi drodzy,czy są przeszkody ku temu,aby zero podzielić przez zero? Wiem,że przez zero się nie dzieli,ale tu myślę,że nawet by pasowało. Pozdrawiam was wszystkich bardzo serdecznie. emotka
19 lis 19:37
znak: Są. Dzielenie to nic innego jak mnożenie elementu przez jego odwrotność. I wiadomo, że a*a−1 = 1. Wobec tego gdyby 0 miało swój element odwrotny, to 0*0−1 = 1. Ale z drugiej strony wiemy, że 0*cokolwiek = 0. Więc złożenie tych dwóch warunków dałoby nam, że 0 = 1.
19 lis 19:42
Matizer Noga: Czyli zero nie jest odwrotnością samego siebie? Z takiego właśnie założenia wyszedłem, formułując tę myśl.
19 lis 19:48
znak: Nie jest, bo nie spełnia definicji elementu odwrotnego. Elementem neutralnym mnożenia jest 1, dodatkowo mnożenie jest przemienne, więc aby 0 miało element odwrotny, to musi zajść to, co napisałem powyżej, to jest 0*0−1 = 1.
19 lis 19:54
Matizer Noga: W porządku. Dziękuję ci za pomoc. Jest to ważny znak na drodze do mojej matematycznej wiedzy. emotka Życzę zdrówka i dużo błogosławieństwa Bożego! Z Panem Bogiem!
19 lis 20:36