Trygonometria
Czarek: sin3(x) * cos2(x) − cos3(x) * sin(x) ≤ 14
Czy może ktoś mi pomóc to rozwiązać?
19 lis 18:55
6latek: Oczy mnie bolą od żóltego koloru
19 lis 19:04
Czarek: A taki może być?
19 lis 20:04
Czarek: pomocy :C
19 lis 20:54
ICSP: dobrze to jest przepisane?
Tzn pytam czy tam jest kwadrat przy cosinusie albo czy sinus jest w pierwszej potędze
19 lis 20:56
Czarek: boże pomyliłem sie..., przy cosinusie nie powinno być potęgi, przy pierwszym cosinusie
19 lis 21:01
ICSP: L = sin
3(x)cos(x) − cos
3(x)sin(x) = sin(x)cos(x)[sin
2(x) − cos
2(x)] =
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= − |
| sin(2x)cos(2x) = − |
| sin(4x) ≤ |
| = P |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
19 lis 21:14
6latek: na poczatek probowalbym tak
| | 1 | |
sinx*cosx(sin2x−cos2x)≤ |
| |
| | 4 | |
sin
2x−cos
2x= −(cos
2x−sin
2x)=−[cos(x+x)(cos(x−x)]= −cos2x
19 lis 21:18
6latek: Jesli dalej nie wiedzialbym jak dalej pociagnac to jaa probowalbym robic tak
Mozna wyrazic sini cosinus przez tangens
Tak samo mozna wyrazic przez tangens sin(2x) i cos(2x)
Podstawienie
tg(x)=t
19 lis 21:42
6latek: Mam pytanie
Czy mnozac sin(2x)*cos(2x) lub jesli przy sinusie i cosinusie sa rozne argumenty nadal
moge skorzystac ze wzoru
sin(x)*cos(x)= itd ?
dziekuje
20 lis 11:51
Jerzy:
Witaj

NIE.
20 lis 11:56
piotr: sin(2x)*cos(2x) = sin(4x)/2
20 lis 11:56
6latek: Dzien dobry Panom
20 lis 12:09