nierównośc
uczen: √x+3>x−3
D:x≥−3
Po rozwiązaniu nierówności, podnosząc obustronnie do kwadratu: x∊(1,6)
A powinno być <−3,6)
19 lis 18:16
ICSP: 1 > −2
podnieś sobie tą nierówność do kwadratu i wyciągnij wnioski.
19 lis 18:18
uczen: Tak, wlaśnie też to zauwazyłam... jak to sprytnie ominąć w takim razie?
19 lis 18:22
uczen: Czy trzeba rozbijać na dwa przypadki?
19 lis 18:25
ICSP: Lewa strona jest zawsze nieujemna
Jeżeli prawa będzie ujemna to nierówność jest spełniona
W przeciwnym wypadku obie strony są dodatnie i możesz podnieść nierówność stronami do kwadratu.
Inną droga jest zastosowanie podstawienia t = √x+3 z warunkiem t ≥ 0
19 lis 18:27
Eta:
Można tak :
x≥ −3
podstawienie √x+3=t , t≥0 ⇒ t2=x+3 to x−3= t2−6
t>t2−6 ⇒ ........ (t−3)(t+2)<0 i t>0 ⇒ t∊<0,3)
więc √x+3 ≥0 i √x+3<3
x≥ −3 i x<6
x∊<−3,6)
========
19 lis 18:31