pole
sebax:
Dane są współrzędne wierzchołków czworokąta ABCD
A(1,−1), B(2,2), C(6,4), D(−1,3)
Wyznacz stosunek pola czworokąta ABCD do pola trójkąta ABC
19 lis 16:13
6latek:

mamy czworokat wklesly
POle czwotokata ABCD= PtrojABD+P troj BDC
Sa na pole trokata waoy w karcie wzorow
Pole trojata ABC
1) piszemy rownanie prostej AC
2) liczymy odleglosc punktu B od prostej AC(to wysokosc h
3) liczymy dlugosc odcinka AC
P=0,5 AC*h
19 lis 16:27
Mila:

1) P
ΔABC:
BA
→=[−1, −3],
BC
→=[4,2]
Wyznacznik macierzy
−1 −3
4 2
|det|=|−1*2−(−3)*4|=10
2) P
ΔABD:
BD
→=[−3,1]
−3 1
−1 −3
|det|=|9+1|=10
P
ΔABD=5
3)
P
ΔBDC:
BC
→=[4,2]
BD
→=[−3,1]
|det|=|4+2*3|=10
P
ΔBDC=5
==========
4)
19 lis 16:41
6latek: Dobry wieczór
Milu 
Kłaniam się .
19 lis 16:44
Mila:

Witam miło. Oglądam sejm i tu zerkam
19 lis 16:45
6latek: Tez ogladam serial (Boos i ja ) chinski .
Potem ogladne sobie serial Encounter od 10 . Jest ich 16

Nastepnie poczytam o zbiorach
19 lis 16:57
Eta:

Hej Wszystkim

Ze wzoru
Picka
==============
W −− ilość punktów kratowych wewnętrznych wielokąta
B −−− ilość punktów kratowych na brzegu wielokąta
i jedziemy ...
P(ABCD)=
8+3−1=10
P(ABC)=
2+4−1=5
==========
19 lis 17:34