granica ciągu
mon: Oblicz granicę:
Nawet nie wiem za jak się za to zabrać...
x→0
19 lis 15:49
Jerzy:
Zastosuj regułę H:
| | esinx*cosx | |
= limx→0 |
| = 1 |
| | 1 | |
19 lis 15:54
ICSP: | | esin(x) − 1 | | sin(x) | |
f(x) = |
| * |
| → 1*1 =1 |
| | sin(x) | | x | |
19 lis 15:55
Jerzy:
| | esinx − 1 | |
Dlaczego limx→0 |
| = 1 ? |
| | sin(x) | |
19 lis 15:59
ICSP: | ex − 1 | |
| → 1 gdy x → 0 a przecież sinx → 0 gdy x → 0 |
| x | |
19 lis 16:02
Jerzy:
No tak.
19 lis 16:12
mon: | | esinx − 1 | |
@ICSP, a czemu ta pierwsza część |
| równa się 1? |
| | sinx | |
e
sinx = 1 ?
19 lis 16:36
ICSP: wyjaśniłem dlaczego w poście o godzinie 16:02
19 lis 16:39
mon: Ale jak jest ex −1 to to dąży samo ex dąży do 1?
19 lis 16:43
ICSP: ex − 1 → e0 − 1 = 1 − 1 = 0 gdy x → 0
19 lis 16:44
mon: no właśnie czyli licznik →0
a mianownik też → 0
to dlaczego całość →1?
19 lis 16:46
ICSP: Ponieważ jest taki wzór.
0/0 jest symbolem nieoznaczonym.
19 lis 16:48
6latek: mon
Poczytaj o nieskonczenie małych rownowaznych i ich zastosowaniu do obliczenia granic
gdy x→0
Przyklad
aα(x)−1∼α(x)lna(a>0 w szczegolnosci e{α(x)−1∼α(x)
19 lis 16:52
6latek: poprawiam eα(x)−1 ∼α(x) ma byc
19 lis 16:54
mon: Jaki to wzór?
19 lis 16:54
ABC:
| | ex−1 | |
lim x→0 |
| =1 jedna z granic podstawowych wstyd nie znać |
| | x | |
19 lis 16:56
mon: Dzięki wielkie, nie rozumiem tylko jeszcze jednej rzeczy
| | ex−1 | |
dlaczego jak jest ten wzór limx→0 |
| = lna = 1 |
| | x | |
19 lis 17:03
ABC:
ty mylisz dwa wzory , przy użyciu granicy podstawowej i definicji a
b=e
blna można
wyprowadzić
19 lis 17:06
ICSP: | ax − 1 | |
| → ln(a) gdy x → 0 |
| x | |
w szczególności
| ex − 1 | |
| → ln(e) = 1 gdy x → 0 |
| x | |
19 lis 17:07
mon: Aaa, dzięki wielkie
19 lis 17:11
Jerzy:
@ABC , nie wypisuj głupot o wstydzie.W obydwu przypadkach reguła H doprowadzi do wyniku.
19 lis 21:29
ABC:
Jerzy a granicę sin x /x w zerze też będziesz Hospitalem liczył? Wiesz co to jest błędne koło?
Mariusz już tyle razy o tym pisał że sobie daruję.
19 lis 21:33
Jerzy:
Mam zakodowaną tą granicę (pomimo wieku),ale:
| | sinx | | cosx | |
1) limx → 0 |
| = [H] = |
| = 1 |
| | x | | 1 | |
| | ex − 1 | | ex | |
2) limx→0 |
| = [H] = |
| = 1 |
| | x | | 1 | |
19 lis 21:43
ABC: Dziwnym trafem w żadnym podręczniku analizy nie widziałem dowodu tych granic taką metodą

Obie są dowodzone nierównościami , przy sinusie niejasne rozważania z polem albo długością łuku
jeszcze dochodzą a tu proszę jedna linijka na każdą i po sprawie
19 lis 21:53