Pomoc
Paweł: Witam mądre głowy mam taką sprawę może ktoś mi pomoże

sprawa dotyczy zagadkowego wzoru
do obliczania normy wykonanej pracy w rejestrze pracowniczym. Przytoczę stary wzór np. element
22,5 x 144 x 610 jednostka jednego elementu 0,019764 m3 norma na 7,5h to 0,85m3 czyli 440 sztuk
= 0,86 m3 od pewnego czasu przyszły zmiany wymazali normy z rejestru i nie do końca wiadomo ile
wynosi norma co prawda jest wzór dla biura ale to nie na moja głowę delikatnie zmienił się
wymiar.
Nowa wersja 22,5 x 142 x 610 brak jakiej normy jest tylko wzór Tℯt [h/m3] i jednostka 8,999950
i nie umiem tego złamać jak obliczyć normę na nowym wzorze co odbija się na premii mojej i
kolegów
może ktoś się zainteresuje tematem dzięki
19 lis 15:39
a7: Czy mógłbyś trochę bardziej łopatologicznie wytłumaczyć jak było liczone i ile była stara
premia i co to jest ta nowa wersja i ten wzór, bo trochę chaotycznie
przedstawiłeś tę sprawę jak dla mnie
19 lis 16:14
Maciess: Nie wiem czy dobrze rozumiem, bo piszesz dosc chaotycznie. Powino byc chyba 0,0019764
Jesli dobrze rozumiem to standardowo wymiary elementu są w milimetrach. To tutaj te wyleczenia
są jakos dziwnie zaokrąglane na niekorzysc pracownika.
Stara norma powinna wynosic 431sztuk (wg jednostki).
Nowa wg mnie powinna wynosic 428 sztuk w ciągu 7.5h pracy, albo uwzględniając tę jednostkę to
chyba 422 elementy.
Polecam sie nie przejmowac normami. Orobisz sie, wyrobisz ponad norme, dostaniesz premie a
potem ci tę norme podniosą
19 lis 16:21
a7: prześledziwszy wpis poprzednika też mi wyszło 430, 07488≈431 (0,85m3:0,0019764m3) elementów
wg starej normy
nowy wymiar to nowa jednostka 0,0225x0,144x0,61=0,00194895
teraz jeśli teraz ma być 0,8999950m3 w ciągu 7,5 godziny to
(0,8999950:0,00194895)=461,7845≈462 elementów
(oczywiście nie jestem pewna, i bywa, że się nieźle mylę w obliczeniach, ale tak to rozumiem,
wielki znak zapytania)
nie wiem czy to poprawnie
@Maciess element jest mniejszy więc powinno być więcej elementów, a nie mniej skoro
przelicznik zależy od m3
19 lis 16:49
Paweł: Nie będę się ośmieszać ale z matematyki to jestem kołek np teraz głównie robię skrzynkę różne
wersje np. 22,5 x 144 x 610 norma była 0,85 metra to przeliczamy 0,225x144x610 jednostka
wychodzi 0,001976 dalej jak zrobię 440 sztuk to wyjdzie 102,28 % normy czyli granice 100 i
jest ok a teraz coś kombinują przy wymiarze dopisali 8,999950 a na górze rejestru jest wzór
dla biura Tℯt [h/m3] i oni jakoś to przeliczają to nie chodzi oto żeby się urobić jak wół bo
tragedii niema widełki mamy 87 − 97 % ja tak zazwyczaj robię 100 to coś tam zawsze rzucą tylko
żeby samemu wiedzieć jak to przeliczyć wiedzieć ile jest to 100% (sztuk) spokojnie sobie robić
a całe te manewry są po że centralny zakład podaje normalnie w m3 jakie jest zapotrzebowania a
na miejscu wszelkimi metodami próbują wycisnąć więcej..
19 lis 17:05
Paweł: Przeczytałem powyższe wyliczenia i dochodzę do wniosku że m3 zmieniono na sztuki i zwiększono
normę z 440 na 462 według 0,8999950 / 22,5x142x610 jednostka 0,001948m3 = 462
462 bo w magazynku w prasie wchodzi mi po 10 sztuk wiec 2 sztuki spadną x100 = 99,56% tak że
tragedii nie ma ale kombinatorzy nie odpuszczają zmienili z m3 na sztuki byle dołożyć trochę
więcej ehhh dzieki za pomoc
19 lis 17:48
a7:
19 lis 19:16